Stěhovaní levně Praha
Volejte nonstop 723 123 100

Co bychom měli vědět před stěhováním

Stěhování je činnost, kterou nemá rád prakticky nikdo. Ačkoliv v mnoha případech znamená stěhování mnohem lepší bydlení, nový začátek a podobně. Bohužel však stěhování může být pro mnoho lidí opravdu stresující záležitostí. Snadno se totiž stěhování může zvrtnout jen ve velký chaos plný stresu. Důležitá je proto příprava. Možná to zní trochu směšně a banálně, ale pokud se na stěhování pořádně připravíte, pak vás nemůže absolutně nic rozhodit.

Je jasné, že každý z nás se v životě přestěhuje minimálně jednou. V dnešní době je však pravděpodobné, že stěhování bude ještě častější. Mladí lidé se obvykle od svých rodičů stěhují na kolej nebo do pronajatého bytu v místě studia. Poté zakládají rodiny a hledají větší byty a mnohdy následně hledají vlastní bydlení nebo ještě větší a pohodlnější nájmy pro početnější rodinu.

Spousta lidí nechává stěhování opravdu na poslední chvíli. Pak není nic připraveno ke stěhování, není nic zařízené. A propukne panika. Pokud chcete, aby se stěhování obešlo bez problémů, pak se na něj dokonale připravte. Určitě se vám bude hodit několik tipů, jak při stěhování nepropadnout panice. Jaké úkony je třeba při stěhování udělat?

Příprava na stěhování

Smlouvy je potřeba vyřešit

Pokud se stěhujete od rodičů do prvního nájmu nebo do svého, pravděpodobně nebude moc věcí, které bude potřeba řešit. V případě, že jste doposud bydleli v nájmu, je třeba včas vypovědět nájemní smlouvu. Po vypovězení obvykle běží výpovědní lhůta, tak s tím počítejte. Vždy je dobré být v kontaktu s majitelem bytu nebo pronajímatelem asi tři měsíce před tím, než budete chtít byt fyzicky opustit. Ano, někdy se lze dohodnout na kratší výpovědní době, ale nelze s tím počítat automaticky. S čím naopak počítat musíte je uvedení bytu do původního stavu. Obvykle je třeba vymalovat a opravit vše, co je rozbité. Pokud to neuděláte pronajímatel si může účtovat z kauce takovou částku, díky které dá byt do původního stavu.

Máte zařízenou pojistku domácnosti? Pak ji pro stávající adresu nezapomeňte zrušit k datu stěhování a naopak si zařídit novou pro novou domácnost. Určitě nestačí jen nahlásit novou adresu. Důležité jsou i další věci. Záleží na tom, v jaké lokalitě bydlíte a v jak velké nemovitosti. Bude tedy opravdu potřeba jednu pojistku zrušit a obratem založit novou.

Stejně jako pojišťovnu je potřeba informovat dodavatele energií. Pokud znáte nového nájemníka, pak se můžete dohodnout a dojet společně na pobočku dodavatele energií smlouvu přepsat. Pokud se však nedohodnete, je třeba smlouvu z vaší strany zkrátka vypovědět z důvodu stěhování. Jestliže jste měli smlouvu na dobu neurčitou, pravděpodobně ji můžete vypovědět s tříměsíční výpovědní lhůtou. Pokud jste měli smlouvu na dobu určitou, pak se vám může stát, že při jejím dřívějším ukončení budete platit pokutu. V každé případě je vhodné včas kontaktovat svého dodavatele Každý dodavatel má totiž jiné podmínky a stěhování mohou někteří dodavatelé energií brát jako důvod pro ukončení smlouvy bez pokuty. Je to však opravdu individuální.

V případě, že bydlíte ve vlastní nemovitosti, budete muset řešit také přepsání vodného a stočného. To obvykle bývá napsané na majitele nemovitosti. Důležité je přepsat ho na nové majitele.

Nezapomeňte na korespondenci

Při stěhování je dobré oznámit novou adresu také všem důležitým institucím. Případně zpočátku požádat na poště o přeposílání korespondence na novou adresu. Pokud se vám však ani jedna z možností nezamlouvá, je tu ještě jedna možnost. V dnešní době je pohodlné pořídit si datovou schránku, kterou si může založit i soukromá osoba. Do ní vám pak budou všechny dokumenty chodit pohodlně, ať už budete kdekoliv. Jsou však pochopitelně instituce, které nemají povinnost vám svou korespondenci zasílat právě do datové schránky. V takových případech se přeposílání pošty nevyhnete. Případně se domluvte s novými majiteli nebo nájemci, zda by byli tak hodní a pokud by se k nim nějaký dopis dostal, nedali by vám vědět.

Najměte si firmu na stěhování

Pokud nechcete zařizovat velký vůz na stěhování a navíc tahat těžká břemena sami, pak je vhodné se poohlédnout po stěhovací firmě, která má se stěhováním domácností bohaté zkušenosti. Taková firma vám poskytne vhodně velký vůz a navíc za vás vše přestěhuje. Pokud chcete mít jistotu, že firma bude mít čas v den, který se vám hodí, pak je dobré stěhovací firmu kontaktovat alespoň dva měsíce dopředu. Budete tak mít jistotu, že stěhování proběhne tak, jak jste si naplánovali.

Není problém, aby se stěhovací firma postarala také o zapůjčení nebo odkoupení obalového materiálu. A samozřejmě vám zaměstnanci mohou pomoci také s balením. Záleží jen na tom, co všechno od stěhovací firmy budete vyžadovat.

 

 

Stěhovaní levně Praha 723 123 100
Zavolejte nám pro předběžnou kalkulaci
nebo rovnou zadejte poptávku a domluvte si detaily stěhování.
Stěhovaní levně Praha

Orientační ceník

1+1
od 2000 Kč
3+1
od 3000 Kč
5+1
od 6500 Kč
Office
od 2000 Kč
Doprava
od 550 Kč
Stěhovaní levně Praha
Pojištění

Vaše věci jsou po celou dobu stěhování pojištěny až do výše: 2 000 000 Kč
Nadace Leontýnka Firma Stěhování levně Praha pravidelně přispívá na účet nadaci Leontinka.